Wat te doen in Servië en Belgrado ?

 

Servië  – Belgrado

Servië, ofwel Srbija, is een land in Zuid-Oost Europa. Het land bevind zich op de Balkan, op een kruispunt tussen Centraal Europa, Zuid-Europa en Oost-Europa. De hoofdstad van Servië is Belgrado.

Belgrado ligt aan twee rivieren, Sava en Donau. Het is een gezellige, bruisende stad met veel geschiedenis en veel beweging. Als je in Belgrado bent vergeet dan niet een bezoek te brengen aan:

Fort Kalemegdan, een fantastisch mooi, oud park en fort aan de rand van  het centrum van  Belgrado, strategisch gelegen op de plek waar de rivieren Donau en Sava samenkomen, en aangrenzend aan de dierentuin van Belgrado. In het park bevinden zich een paar zeer beroemde restaurants van Belgrado: Mali Kelemegdan, Kalemegdanska Terasa, Ambar. In deze restaurants kan je volop genieten van de zo fantastische Servische gastronomie: ćevapi, ražnjići, sarma, pasulj, šopska salata etc. De Servische cuisine is een smeltkroes van meerdere heerlijke cuisines. 

Knez Mihailova, de centrumstraat en winkelstraat van Belgrado waar vele muziekanten de hele dag mooie muziek maken, waar de winkels wel tot tien uur ’s avonds open zijn en waar mensen graag flaneren. 

Skadarlija, de bohemenwijk van Belgrado met vele authentieke restaurants waar je heerlijke Servische gerechten kunt eten en van originele Servische dranken en mooie Balkanmuziek kunt genieten. Vrijwel ieder restaurant heeft zijn eigen orkestje die met tussenpozen langs de tafels gaat om verzoeknummers spelen van traditionele Balkanliedjes, waardoor het heel gezellig is.

Tašmajdan park, een van de mooie parken van Belgrado waar je kunt wandelen, schaatsen of zwemmen in de mooie zwembad van Tašmajdan. Achterin het park kun je heerlijke ijskoffie krijgen.

Hram Svetog Save – Kerk van de Heilige Sava, een van de belangrijkste kerken van het Orthodoxe geloof.                                                       

Nikola Tesla museum. Nikola Tesla was een Serviër die wordt gezien als een van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden. Het vligeveld van Belgrado is naar hem vernoemd en zijn afbeelding staat op de veelgebruikte biljetten van 100 dinar. In het museum worden korte presentaties en rondleidingen gegeven in het Engels en Servisch. Hoogtepunt is de metershoge Tesla-coil. Een deel van de bezoekers mag een TL-buis in de lucht houden en de Tesla-coil levert de draadloze energie die de TL-buizen licht geeft.

De voetbalstadions van Rode Ster en Partizan liggen op loopafstand van elkaar. In het stadion van Rode Ster is een bezoekersruimte waar de Europa Cup I in de vitrinekast te bewonderen is. Verder ook vaantjes en trofeeën uit lang vervlogen tijden. 

Ada Ciganlija – dit is een riviereiland dat kunstmatig is veranderd in een schiereiland, gelegen in de loop van de rivier de Sava, verbonden met het centrum van Belgrado. Dit is een immens populair recreatiegebied, vooral bekend om zijn stranden en sportfaciliteiten, die tijdens de zomerseizoenen dagelijks meer dan 100.000 bezoekers en hoger kunnen ontvangen en tot 300.000 bezoekers tijdens het weekend. Langs het kilometers langgerekte water, dat ook dienst doet als roeibaan, bevinden zich talloze strandtenten.

Splavovi, drijvende rivierclubs en restaurants, of in de lokale taal “Splavovi”, is wat Belgrado anders en uniek maakt. Splavovi zijn geopend van eind april tot   eind september.

Novi Beograd ofwel Nieuwe Belgrado is een stad binnen een stad, het meest bevolkte deel van Belgrado met rond de 300.000 inwoners, met veel economische activiteit. Novi Beograd heeft vele hoge kantoorgebouwen en woontorens. Het ligt aan de andere kant van de Sava-rivier ten opzichte van het centrum.

Zemun is een stad die tevens een deel uit Belgrado uitmaakt. Dit is een oude en zeer gezellige stad / wijk van Belgrado die een oever van de Donau ligt. In Zemun kun je musea bezoeken, in vele restaurants langs de Donau genieten van een fantastische uitzicht, heerlijke maaltijden en drankjes, prachtige muziek. Een van de beste en bekendste visrestaurants van Belgrado, Šaran / Karper,  bevindt zich in Zemun. Je kan in Zemun ook heerlijk wandelen, klimmen tot aan de prachtige Gardoš Kula (toren) etc. 

Nikola Tesla Airport. Dit is het internationale vliegveld van Servië, net buiten Belgrado. Bij aankomst kun je met de A1-shuttlebus naar het busstation in het centrum van Belgrado of door naar het Slaviaplein. Terug richting vliegveld vertrekt de bus vanaf het Slaviaplein met een tussenstop aan de voorzijde van het treinstation. Een goed alternatief is de taxi, die niet duurder hoeft te zijn dan 20 euro. Verder bevinden zich in de vertrekhal enkele bekende autoverhuurbedrijven waarvan de auto’s regelrecht tegenover de ingang van de vertrekhal staan opgesteld. Houdt er rekening mee dat er op de snelweg van Belgrado in zuidelijke richting tol wordt geheven. 

BUITEN DE HOOFDSTAD:

Novi Sad, de hoofdstad van Vojvodina, een autonome deelrepubliek van Servië. In Novi Sad valt veel leuks te zien en te beleven. Fort Petrovaradin is gelegen aan de rechteroever van de Donau en dateert uit 1692.  De stad ligt aan de Donau-rivier waar je per boot gezellig kunt varen. Elke zomer wordt op Petrovaradin het Exit muziekfestival gehouden. Exit wordt elk jaar bezocht door duizenden jongeren uit binnen- en buitenland. In Novi Sad wonen zowel Serviërs als Hongaren. Je kan in de vele restaurants van zowel Servische als Hongaarse cuisine, drankjes en muziek genieten. Stranden aan de Donau zijn ook heel mooi en veilig. Dichtbij Novi Sad bevindt zich Fruška Gora. Dit is een heel mooie berg met prachtige natuur waar je heel goed kunt vertoeven.

Er zijn verder nog meerdere leuke en interessante steden in Servië die je beslist zou moeten bezoeken: Niš, Šabac, Čačak, Vršac etc. In Vršac wordt elk jaar een prachtige wijnfestival georganiseerd. Servië heeft ook vele mooie kuuroorden, met gezond water uit natuurbronnen. Het water heeft helende krachten voor vele gezondheidsklachten, bijvoorbeeld Vrnjačka Banja, Sokobanja, Niška Banja en vele nog andere.

Guča mag je ook niet missen! Guča is MADNESS MADE IN SERBIA, een meerdaags trompetfestival. Dit festival is zo beroemd en geliefd dat het elk jaar door vele duizenden mensen wordt bezocht.

De natuur van Servië is erg mooi. Je kan er nog echt ongerepte natuur vinden. Er zijn vele nationale parken, natuurreservaten en natuurparken. Tara National Park is een van de absolute hoogtepunten. Verder zijn er prachtige bergen. Houd je van frisse berglucht en / of van skiën? In dat geval kan je jouw vakantie het beste op een van de prachtige bergen van Servië doorbrengen:  Kopaonik, Stara planina, Zlatibor (gouden den), Tara, Golija, Prokletije etc.

Langs de Donau kun je in Zuidoostelijke richting ook prachtige plekken bezoeken per auto, zoals het prachtige fort Golubac, gelegen aan het begin van de indrukwekkende versmalling van de Donau tussen de bergen, die ook wel “Iron Gate” wordt genoemd, en even verderop vind je de opgravingen van Lepenski Vir uit de periode 9500 tot 6000 v.Chr. Hier vormt de rivier tevens de grens met Roemenië.

De Servische cuisine

De Servische keuken is heel gewaardeerd en volgens velen zeer smaakvol. In Servië eet men met de seizoenen mee, dus vers. Het eten is vaak domaće, dat betekent zelf gekweekt en zelf klaargemaakt.

Aanraders zijn: karađorđeva šnicla, sarma, punjene paprike, pasulj, šopska salata, urnebes salata, palačinke, ćevapi, etc.

Prijatno! Eet smakelijk!

Dobrodošli u Srbiju !