Wat te doen in Montenegro

 

Montenegro

Montenegro, de parel van de Adriatische kust, is het jongste land in Europa. De naam Montenegro komt uit het Venetiaans en betekent letterlijk “Zwarte Berg”. De naam dankt het land aan de zwarte uitstralingen van de berg Lovćen en vele andere bergen.
Montenegro is een steeds populairder wordende vakantiebestemming aan de Adriatische Zee. Het land is al door velen geroemd om zijn uitzonderlijke schoonheid. In Montenegro zijn veel nationale parken waarvan er twee terug te vinden zijn op de werelderfgoedlijst van de Unesco. En vooral de kust is geliefd bij de toeristen, maar er is nog veel meer te zien en te doen in het binnenland.

Kotor en de baai van Boka Kotorska

De Baai van Boka Kotorska wordt wel het noordelijkste fjord van Europa genoemd en het is al jaren één van de populairste toeristische bestemmingen. Dit zal met de komst van de luxe jachthaven Porto Montenegro –Tivat alleen maar meer worden. Hiermee heeft Montenegro de mogelijkheid uit om uit te groeien tot het nieuwe Saint Tropez of Monte Carlo. Tivat heeft ook een internationaal vliegveld voor met name vakantievluchten, ook vanuit Nederland.
Kotor is een kuststad die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en die ook tijdens wintermaanden levendig is. Het heeft een prachtige oude stadsmuur en alle gebouwen in het stadje zijn allen nog zeer authentiek. Tussen 1420 en 1797 was Kotor onderdeel van Venetië en dat is terug te zien in de architectuur. Kotor is prachtig gelegen aan het einde van de baai en wordt in het hoogseizoen door maximaal 2 cruiseschepen per dag aangedaan.
Wie van een stevige wandeling houdt kan de 1350 treden beklimmen tot het fort dat aan de steile berghelling achter Kotor gelegen is. Het fort en de trappen behoren tot een verdedigingslinie die de stad moesten berschermen tegen aanvallen vanuit de achtergelegen bergen.

Nationaal park en berg Lovćen

Het nationale park Lovćen, genoemd naar de berg Lovćen (hoogte: 1.749 m) nabij de culturele hoofdstad Cetinje. Je kunt met de auto of fiets vanuit Cetinje of Kotor tot vrijwel aan de top komen, alwaar zich een restaurant bevindt.
Op de top van de berg bevind zich het Njegos Mausoleum. Nadat je vanaf het restaurant 500 treden getrotseerd hebt, kom je terecht op deze heilige plek die gewijd is aan Petar II Petrovic-Njegos. Hij wordt beschouwd als de grootste Montenegrijnse filosoof en heerser.
Op weg naar de top heb je prachtig uitzicht over de baai, en bij zeer helder weer zou je Italië kunnen zien liggen.

De Tara-kloof en Tara-rivier

De Djurdjevica Tara-brug is een mooie manier om de Tara-kloof te zien. Ooit was het de grootste betonnen boogbrug in Europa, maar in 1942 werd het bouwwerk opgeblazen om de Italiaanse opmars te stoppen. De herbouwde brug torent 172 meter boven de rivierbedding uit. De Tara-kloof ligt in het adembenemende Durmitor Nationaal Park en is de tweede diepste kloof ter wereld en is populair bij toeristen zonder hoogtevrees. Op de rivier Tara kan je ook zeer avontuurlijk raften, als je dat durft!?

Cetinje

Cetinje, de culturele hoofdstad en hotspot van Montenegro, werd gesticht in de 15e eeuw en werd al snel het centrum van de Montenegrijnse cultuur. In Cetinje zijn o.a. heel veel oude ambassades te zien, het kasteel – residentie van Nikola I Petrović-Njegoš, koning van Montenegro, het Blauwe Paleis en, heel belangrijk, het Klooster van St. Petar met daarin de relieken van St. Johannes de Doper.
Skadarsko jezero – Skadar meer
Het meer van Skadar is één van de meest spectaculaire natuurgebieden van Montenegro. Op het meer kan je zwemmen, duiken, kajakken en prachtige boottochten maken, prachtige eilandjes bezoeken, etc. Vanaf het meer kun je ook de “Vervloekte bergen” zien ofwel Prokletije. Dat is een bergketen die deels in Montenegro en deels in Albanië ligt.

Klooster (Manastir) Ostrog

Ostrog bevindt zich ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Nikšić. Het orthodoxe klooster van Ostrog is tegen een massieve verticale rots gebouwd en is het bekendste heiligdom van Montenegro. Het klooster werd in de 17e eeuw door de metropoliet van Herzegovina, Vasilius – Sveti Vasilije Ostroški, gebouwd. Gedurende zijn leven verwezenlijkte Vasilius talrijke wonderen. Na zijn dood werd hij heilig verklaard en begraven in de kloosterkerk. Vanuit de hele wereld komen dan ook duizenden pelgrims naar deze heilige plaats, omdat zij geloven dat het lichaam van Sveti Vasilije wonderbaarlijke en helende krachten heeft. Daarnaast zijn er vele iconen van heiligen te bezichtigen.

Podgorica

De hoofdstad van Montenegro is zeker niet de meest charmante stad van Montenegro, maar toch is Podgorica de moeite waard om te leren kennen. Toeristen bezoeken deze stad niet zo vaak en daardoor missen ze de typische lokale authenticiteit die je in Podgorica kan vinden. Hoewel bijna alles tijdens de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt werd – de stad werd meer dan 70 keer gebombardeerd – zijn er nog steeds historische gebouwen in de oudste delen van de stad: Stara Varoš, Drâc, Sahat kula etc.

Kuststeden
Enkele kuststeden moet je absoluut gezien hebben:
Budva met een prachtige oude stad en fantastische stranden.
Miločer, een juweel op de kust van Montenegro met het Strand van de Koning en het strand van de Koningin, prachtig.
Het scheereilandje Sveti Stefan, schitterend mooi en authentiek.
Petrovac, een heel erg knus stadje met heel mooie stranden.

Flora en fauna

Montenegro staat bekend om zijn diversiteit aan planten, bloemen en dieren. Als je met de auto door het land reist zal je dit gelijk beamen. Zo zijn grote delen van het kustgebied bedekt met eeuwenoude olijfbomen, terwijl er in het binnenland grote steeneiken en dennenbomen te vinden zijn. Tijdens een wandeling door de natuur wordt je opgewacht door de geur van tijm, eucalyptus, heide en laurier.
In het land kom je tevens behoorlijk wat bijzondere zoogdieren tegen. Zo worden er ieder jaar nog behoorlijk wat bruine beren gezien, leven er lynxen en jakhalzen en hebben de gemzen het karstgebied tot hun territorium gemaakt.
Montenegro is ook rijk aan vele mooie meren. Daar kan je veel soorten vis en ongeveer 250 vogelsoorten zien. Ook zie je bijzondere soorten zoals flamingo’s, pelikanen, arenden, ibissen etc.

De Montenegrijnse cuisine

Vergeet niet van de Montenegrijnse cuisine te genieten, die is overheerlijk! Gerookte ham (pršuta), overheerlijke Njeguški sir (kaas),ajvar, burek, ćevapi, ražnjići, heerlijke salades, fantastisch gebak en nog veel meer lekkers. Ga snel naar Montenegro!

Dobrodošli u Grnu Goru !