Wat te doen in Kroatië

 

Kroatië

Kroatië is een mooi land aan de Adriatische zee. Het land heeft veel bezienswaardigheden zowel in het binnenland als aan de kust. Het land beschikt ook over vele grote en kleine eilanden waar je zeer prettig je vakantie kunt doorbrengen. Meerdere nationale parken van dit land staan op de lijst van Unesco. Plitvice is er een van en het is zeer de moetenwaard te bezoeken.
De Kroatische taal is zeer gevarieerd en heeft vele interessante dialecten. In het binnenland worden bijvoorbeeld čakavski, kajkavski en štokavski gesproken en aan de kust, Dalmatië en de eilanden worden taalvarianten gesproken die veel invloed van de Italiaanse taal hebben.

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, is een zeer leuke stad. Vanwege het milde klimaat het hele jaar door is deze stad een ideale bestemming voor een citytrip. In Zagreb kan je heerlijk wandelen door de sfeervolle straatjes van het oude centrum. De stad is in tweedelen verdeeld: Gornji Grad (Bovenstad) die mooi gedecoreerd is met prachtig gekleurde huisjes en straatlantaarns en Donji Grad (Onderstad) die wat moderner is. Bezienswaardigheden zijn o.a.: het museum voor moderne kunst en het museum (Galerija) van Strossmayer.

Plitvice is een nationaal park dat door de Unesco wordt beschermd. Dit is ook één van de mooiste bestemmingen van dit land. Plitvice bestaat uit 16 prachtige meertjes en maar liefst 90 watervallen. Het water is kraakhelder. Het park ligt 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Zagreb.

Split is een oude havenstad die gebouwd is rondom het enorme paleis van Diocletianus uit het Romeinse tijdperk. In Split kun je heerlijk wandelen door het prachtige oude centrum en andere bezienswaardigheden bewonderen. Overdag en ’s avonds kun je heerlijk eten in meerdere oude of hippe restaurantjes. Enkele bezienswaardigheden zijn: het Paleis van Diocletianus, Marjan – het groene hart van de stad, het Ivan Meštrović Museum.

Hvar is een van de mooiste Kroatische eilanden. Je bereikt Hvar per boot die uit de haven van Split vertrekt. Hvar wordt ook het Ibiza van Kroatië genoemd. Op het eiland kun je wandelen, naar de prachtige stranden gaan, heerlijke wijnen van het eiland drinken, feesten, etc. Hvar-Stad heeft veel gezellige uitgaansgelegenheden en hippe clubs.

Dubrovnik is één van de mooiste steden van de Adriatische kust. De stad heeft ongeveer 50.000 inwoners. Tijdens de zomermaanden wordt de stad zeer druk bezocht door duizenden toeristen die vaak per cruiseschip naar Dubrovnik komen. Dit is een zeer oude stad waar je veel prachtige bezienswaardigheden kunt zien zoals: de kathedraal van Dubrovnik, de Oude Synagoge, en de hoofstraat Stradun.

Korčula is een bekend eiland met vele mooie plekken waar je jouw vakantie kunt doorbrengen. Het eiland beschikt over prachtige zandstranden, erg mooie natuur en nostalgische dorpjes. Vergeet niet het Stadsmuseum van Korčula te bezoeken. Het eiland wordt genoemd als plaats waar Marco Polo, een van de grootste ontdekkingsreizigers, is geboren, maar het is niet zeker of dat daadwerkelijk zo is.

De Kroatische cuisine
Kroatië heeft een heerlijke, zeer uitgebreide cuisine. Je kunt elke dag weer van meerdere heerlijk lekkernijen en gerechten genieten. Sommige daarvan zijn:
Dalmatinski prštut (ham), het wereldberoemde Mlinci (kalkoen met pasta!), Brodet en Paticada (stoof – visschotel), štrukli (kaasgebak), paški sir (heerlijke kaas van het eiland Pag) en vele anderen lekkernijen.

Dobrodošli u Hrvatsku!