Wat te doen in Bosnië en Herzegovina

 

Bosnië en Herzegovina

Bosna i Hercegovina (BiH) wordt gevormd door de federatie Bosnië en Herzegovina en de Republika Srpska. De kleine zuidelijke regio Herzegovina grenst aan Kroatië en Montenegro. De grotere regio Bosnië (Bosna) grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro.
De sporen van de periodes onder Ottomaans en Habsburgs bestuur zijn overal in het land terug te vinden in de cultuur, architectuur en cuisine en vormen een unieke combinatie van oost en west in het centrum van de Balkan.

Bosnië biedt een grote verscheidenheid aan landschappen; van oerbossen tot mediterrane wijngaarden, watervallen en alpine bergketens. Het land kent vele rivieren en nationale parken.
Je kunt er hiken, raften, wandelen, skiën en zonnebaden en omdat het toerisme nog in opkomst is, doe je alles in relatieve rust.

Sarajevo
In Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië, komen oost en west zichtbaar bij elkaar. Door Ottomaanse- en Habsburgse (Oostenrijks-Hongaarse) invloeden zijn er in de stad verschillende bouwstijlen te zien.
Baščaršija, het oudste gedeelte van de stad, doet denken aan een oosterse bazaar. Ook niet te missen is de Latijnse Brug, Latinska Ćupria, de plek waar in 1914 de aanslag op de Habsburgse aartshertog Franz Ferdinand plaatsvond. Midden in het centrum vindt men de openluchtmarkt Markale, waar de hele dag lokale verse producten worden verkocht.
In het nabijgelegen dorpje Butmir kan men de ingang van de Tunel Spasa bezoeken. Dit is een tunnel die vanuit de kelder van een woonhuis, onder de landingsbaan van de luchthaven van Sarajevo, naar een buitenwijk van de stad loopt en die tijdens de belegering van Sarajevo in de jaren negentig werd gebruikt voor bevoorrading van de stad.

De bergen rondom Sarajevo
In 1984 werden in Sarajevo de Olympische Winterspelen georganiseerd. In de stad zelf herinnert het Olympisch stadion hier aan. Vooral in de bergen ten zuiden van de stad, Igman, Bijelašnica en Jahorina, zijn nog veel resten van bouwwerken te zien gerelateerd aan de verschillende sportdisciplines. Zeer beroemd zijn de skischans en de overblijfselen van de bobsleebaan. Bovendien is dit gebied nog steeds zeer in trek als skigebied; zo vindt men aan de voet van Bjelašnica een wintersportdorpje met hotels, bars en restaurants. Dichterbij de stad vindt men in de bergen ten noorden van Sarajevo veel wandelroutes in het natuurgebied rondom de waterval Skakavac. Heel fijn wandelen kan ook ten zuidwesten van Sarajevo in het gebied  Vrelo Bosne. 

Mostar

Mostar is de hoofdstad van de zuidelijke regio Herzegovina en ligt op ongeveer twee uur met de bus of de trein van Sarajevo. De treinrit Sarajevo-Mostar staat bekend als een van de mooiste van Europa, door het afwisselende en indrukwekkende berglandschap.
Veruit het bekendste bouwwerk van Mostar is de Stari Most, de oude brug over de rivier Neretva die dateert uit de zestiende eeuw.  Aan weerszijden van de oever van de Neretva bevinden zich kleine, oude straatjes die doen denken aan Baščaršija in Sarajevo. Net buiten de stad, op de berg Hum, staat een groot katholiek kruis. Vanaf dit punt heeft men een prachtig uitzicht over heel Mostar en omgeving.

Vrelo Bune
Per stadsbus ben je vanuit Mostar snel in het dorpje Blagaj. Daar bevindt zich de Vrelo Bune, de bron van de rivier Vrela. Vanuit een ondergrondse bron in een kleine grot onder een metershoge rotswand stroomt het helder blauwe water dat het begin van de rivier Vrela vormt. Tegen de rotswand aan is de Blagaj Tekija, het klooster Derwisj dat dateert uit de vroege zestiende eeuw.

Počitelj
Ten zuiden van Mostar, ligt het kleine stadje Počitelj. Dit stadje is een mooi voorbeeld van een nederzetting in de zuidelijke Balkan en biedt mooie uitzichten over de Neretva-vallei. 
 
Watervallen van Kravica
Bij het dorpje Ljubuški liggen midden in de bossen de watervallen van Kravica. Door de dichte bebossing lijkt het alsof de watervallen van tussen de boomtoppen vandaan komen. Hier kan men zwemmen in het kleine meer, wandelen, een kano huren of wat eten bij het restaurant op het eilandje in het meer. Iets verder richting het westen ligt het katholieke bedevaartsoord Međugorje. In 1981 heeft hier een Maria-verschijning plaatsgevonden en hoewel niet erkend door de katholieke kerk, trekt Međugorje jaarlijks vele pelgrims.

Tuzla
Tuzla is als derde stad van het land een middelgrote industriestad, die bekend staat om zijn zoutwinning, met een mooi maar klein centrum.
Het meest bijzondere aan Tuzla is de Pannonica, een recreatiegebied met kiezelstranden dat bestaat uit drietal zoutmeren op loopafstand van het centrum. Wie zonder overstap vanuit Nederland naar Bosnië wil reizen, komt aan in Tuzla, dat een directe vliegverbinding heeft vanuit Eindhoven. Vanuit Tuzla reist men per bus in iets meer dan twee uur naar de hoofdstad Sarajevo.

Neum
Bosnië kent een zeer korte kustlijn, waarmee het land toegang tot de Adriatische Zee heeft. Vanuit Mostar is het een kleine twee uur rijden naar de stad kuststad Neum. Neum is de enige kustplaats van Bosnië, en is een typische kleine stad aan de Adriatische Zee. Er zijn veel restaurants, hotels en kleinschalige kiezelstranden. De stad ligt aan een baai die uitmondt in de Adriatische Zee. Het water is hier meestal  zeer kalm. Neum ligt aan de autoweg langs de Adriatische kust, en is direct verbonden met Split en Dubrovnik in Kroatië.

Trebinje
Trebinje ligt in het zuidoosten van het land, in de Republika Srpska en is ook vanuit de regio van Dubrovnik in Kroatië en vanuit Montenegro makkelijk over de weg te bereiken.
Het stadscentrum is klein maar gezellig, kent veel terrassen, parken en een dagelijkse markt op het centrale plein. Trebinje ligt midden in een wijngebied, waardoor er in de stad een grote selectie lokale wijnen te vinden zijn. Een mooi uitkijkpunt in Trebinje is Hercegovacka Gračanica, gebouwd op de heuvel Crkvina.

Banja Luka
De in het westen gelegen stad Banja Luka is de hoofdstad van de Republika Srpska en de tweede stad van het land. Het was tot voor kort vrij onbekend bij toeristen maar is een bezoek meer dan waard.
De nabijgelegen nationale parken Kozara en Una bieden vele mogelijkheden tot ontspanning in de natuur in een heuvelachtig gebied midden van dichte bossen en watervallen.

 

CUISINE

In Bosnië en Herzegovina kan je ook eindeloos genieten van heerlijk eten. Bosnische & Herzegovina cuisine heeft veel Oosterse invloeden gehad en kent een grote variatie aan zeer smaakvolle gerechten. De inheemse bevolking eet vaak vlees, (lamsvlees, kalfsvlees en rundvlees geniete de voorkeur), maar ook veel groenten, fruit, etc. Ingrediënten zijn vaak biologisch & organisch en zeer smaakvol.

Bosanski lonac

Een Typische Bosnische maaltijd is ‘Bosanski lonac’. Er zijn veel ingrediënten die je nog bij keuze erin kan doen, maar het bevat rundvlees of lamsvlees, aardappelen, wortelen, uien en knoflook. Het wordt gemaakt in een keramische pot die boven open vuur hangt.

Pita

Nog een van mijn favoriete maaltijden is ‘Pita’. Het bestaat uit deeg met verschillende vullingen. ‘Burek’ is gevuld met vlees, ‘Sirnica’ met verse kaas, ‘Zeljanica’ met spinazie, ‘Krompirusa’ met aardappelen en andere.

Sarma, punjene paprike (gevulde paprika),  bonen met sudžuk, japarak uit Herzegovina, forel uit een bergrivier, somun (brood), bosnische koffie…… dat mag je allemaal niet missen!           

 

Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu !